woensdag 7 maart 2012

Ideeën Reeks1 'Electrolux Design Lab Contest'

Hieronder vind u mijn eerste reeks ideeën terug. Deze concepten zijn allen geïnspireerd op manieren van voedsel garen. Ik wou hierbij verschillende manieren van bakken, grillen, etc. in één toestel brengen. Ook probeerde ik toestellen die vaak in professionele keukens gebruikt worden, te verkleinen, te verwerken in andere keukentoestellen etc. . Hier zocht ik dus naar toestellen die verschillende gaar-'texturen' (bakken, grillen, etc.) combineren. Ook wordt zo de experience van het professioneel koken, de professionele keuken, thuis gebracht.

Alle concepten zal ik hieronder kort bespreken per afbeelding.

-De klassieke inductie kookplaat krijgt nu een dubbele functie. Men kan er potten en pannen opplaatsen, alsook bevat de plaat een verwarmingselement. Zo kan de kookplaat ook als teppanyaki gebruikt worden.

-In het werkblad wordt één uitsparing voorzien voor verschillende keukentoestellen. De toestellen kunnen verschoven worden onder het werkblad. Zo kan men bijvoorbeeld een grill, inductie kookplaat of teppanyaki in zijn keuken integreren zonder men veel plaats nodig heeft.

-Bij dit concept wou ik een grill creëren die zeer weinig plaats inneemt en boven het kookfornuis gebruikt kan worden. Dit toestel vervangt dan de professionele salamander grill. Zo wordt het ook gemakkelijk om snel gerechten te grillen, zonder dat deze anders in de oven geplaatst moeten worden. Eventueel kan in de grill ook de afzuiging verwerkt worden.

-Het idee hier is weer om verschillende keukentoestellen te combineren, om zo plaats uit te sparen in de keuken. Het toestel is een kookplaat, teppanyaki en salamander grill in één. Indien het toestel zich in de eerste positie bevindt is het enkel een kookplaat. In de tweede positie schuift het gehele toestel een 20 tal centimeter naar boven. Nu kan het ondervlak als teppanyaki gebruikt worden, of de bovenzijde als grill. De kookplaat blijft werken, maar bevindt zich nu iets hoger dan voordien.

-Het idee is om het resultaat van een barbecue binnen in huis te brengen. Het toestel bestaat uit een verwarmingselement, met daarboven een soort 'lade' waar kruiden en aromatische stoffen kunnen ingebracht worden. Daarboven komt dan de grill waar de voeding opgeplaatst wordt. Hierdoor kan men de kruidige, gerookt, gegrilde structuur van de klassieke barbecue ook in de keuken bereiden.

-Hier zou ik een 'ingebouwde' gasbrander/stoompistool voorzien naast de kookplaat. Ik zag dat bij 'New Scandinavian Food' (wat zeer in trek is voorlopig) ze vaak werken met stoompistolen en een gasbrander. Zo kunnen ze met de stoompistool oppervlakkig en gecontroleerd groenten garen. De brander wordt ook veel gebruikt, daar ze vaak kruidenmengsel mengen met wat suiker en daarna laten karameliseren op vlees, groenten etc. . (Dit zag ik in een reportage over 'New Scandinavian Food' op 'Njam tv')

-Dit is een concept waarbij ik dacht om verschillende vlakke keukentoestellen in een soort 'lade' formaat in te bouwen. Zo wordt de keuken niet overbelast daar de toestel eenvoudig ingeschoven worden als een lade indien ze niet gebruikt worden.

-Bij dit idee wou ik de oven wegwerken. Ik zou de oven onder de kookplaat stoppen. Men kan deze dan laten uitschuiven, het voedsel erin plaatsen, hem daarna laten zakken en weer gewoon verder koken op de kookplaat. Ook zag ik dat in professionele keukens men eerder verschillende kleine ovens heeft, dan da gebruikelijke thuisovens die volgens mij veel te groot zijn.

-Dit toestel is eigenlijk gewoon een 3d verstelbare grill-plaat. Zo kan men eenvoudig, gelijk waar, voedsel een krokante toets geven door het snel wat te grillen.

-Hier zou ik een zeer grote 'slimme' kookplaat voorzien. De kookplaat zoekt zelf waar de potten staan en verwarmt zo juist het volledige ondervlak van de pot of pan. De standplaatsen zijn natuurlijk afzonderlijk in temperatuur regelbaar. (Misschien kan hieraan een uitrolbare grill aan toegevoegd worden. Zo kan de kookplaat deels als grillplaat gebruikt worden.)

-Dit is een soort grill waarbij het warmte element in verschillende zones onderverdeeld is. Zo zou men kunnen instellen dat bepaalde zones van het vlees zeer hard, matig, tot weinig gegrild worden. Men krijgt dus verschillende texturen op één stuk vlees.

-Dit toestel is eigenlijk een omgekeerde grill. Het idee is om in plaats van, van buiten naar binnen te garen, van binnen naar buiten te garen. Zo zou je een verrassingseffect kunnen creëren. Het vlees kan bijvoorbeeld quasi volledig gegaard zijn, maar er aan de buitenzijde nog rauw uitzien. Ook kan nu een biefstuk 'bleu' gebakken worden waarbij het vanbinnen licht gegrild is en aan de buitenzijde rauw. etc...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten