woensdag 7 maart 2012

Ideeën Reeks5 'Electrolux Design Lab Contest'

Bij deze voorlaatste ideeën wou ik een hulpmiddel creëren voor de consument. Dit hulpmiddel kan het koken eenvoudiger maken, leerrijk zijn, de gebruiker ondersteunen, etc. om zo de ervaring van het koken leuker en interessanter te maken. Hierbij zou de gebruiker sneller leren koken, hij zou versteld staan van zijn eigen kunnen (mits behulp van het toestel) of door sensoriële regeling minder accuraat moeten zijn tijdens het bereiden van de maaltijd.

Hieronder een opsomming van mijn ideetjes met wat uitleg:

-Dit toestel is eigenlijk een gewone broodrooster met ingebouwde rook-sensoren. Ik zag dat brood pas hevig begint te roken in de rooster als de randjes van het brood verbranden. Hierbij zou de broodrooster onmiddellijk afslaan als het brood begint te verbranden.

-Dit product is een slimme kookplaat. Ik inspireerde me hier op de nieuwe oven van Electrolux die ongeveer dezelfde functies bezit. Met de interface van de kookplaat kan je het vleestype, dikte en bakwijze ingeven. Aan de hand van deze gegevens bepaald de kookplaat zelf de temperatuur en de baktijd zodat het vlees perfect gebakken wordt.

-Dit concept maakt het makkelijker om de correcte temperatuur van een pan in stellen. Via infrarood sensoren wordt de warmte bepaald en weergegeven op de bedieningsinterface. Zo krijgt de gebruiker meer inzicht in baktemperaturen etc. . Professionele koks gebruiken ook vaak draagbare infrarood thermometers om van op afstand de temperatuur te bepalen.

-Dit toestel moet de kennis en het smakenpallet van de gebruiker verruimen. Het toestel verbreed de kennis van kruiden, zodat hij nieuwe smaken zal ervaren. Aan de bovenzijde wordt het toestel gevuld met een groot aantal verschillende, voor de gebruiker vaak ongekende kruiden. Via de interface kan men dan bijvoorbeeld een bepaalde streek, hoofdingrediënt, etc. ingeven. Via foodpairing bepaald het toestel dan een geschikte kruidencombinatie.

-Dit product is een soort high-tech kookboek. Het bevat quasi alle gerechten. Via het internet blijft het up-to-date met de laatste nieuwe foodtrends. Het toestel bezit ook applicaties die in staat zijn om geschikte smaakcombinaties te maken (adv foodpairing), om zo zelf gerechten te bedenken. Eventueel kan het toestel ook intrageren met de keukentoestellen. Zo zou, bij een gekozen recept, de keuken de gebruiker kunnen ondersteunen zodat hij een geweldig resultaat bekomt. Het geheel kan hierbij ook gelinkt zijn aan een online netwerk, waar mensen hun passie voor koken, hun nieuwe recepten kunnen sharen. Alsook kan er via dit netwerk dan met behulp van een soort webcam 'samen gekookt' worden.

De tweede schets toont nog een verdere uitwerking van dit concept, waarbij het geheel intrageert met de toestellen. Via sensoren worden verschillende zaken opgemeten en stuurt 'de keuken' zo het bereidingsproces deels mee.

-Dit product is een soort inprikbare thermometer. De temperatuur wordt per zone weergegeven op de bedieningsdisplay van de kookplaat. Dit moet beletten dat de gebruiker ooit nog eens een stuk vlees bakt waarbij de buitenkant bijna zwart ziet, en de kern nog koud is...

-Dit concept bestaat uit een reeks infrarood sensoren die een warmtebeeld genereren van bijvoorbeeld een bakkend stuk vlees. Dit beeld wordt weergegeven op de bedieningsdisplay om er zo zeker van te zijn dat het vlees niet te warm word bij het garen, en het vlees aan de binnenkant toch warm genoeg is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten