Bij deze reeks ontwerpen zocht ik inspiratie bij het moleculair koken. Ook dacht ik bij sommige concepten om het moleculair koken aan tafel te brengen, zoals bij de klassieke fondu etc. . Het idee van 'samen knutselen, samen moleculaire hapjes maken' vond ik wel leuk.
Hieronder een opsomming van ideetjes:
-Dit toestel maakt een soort bevroren omhullende laag rond de ingebrachte ingrediënten. Zo bekomt men een hapje dat verschillende smaken bevat. De inhoud kan vloeibaar en of vast zijn. Wanneer het hapje in de mond wordt gebracht smelt het omhulsel weg en bekomt men een verrassend effect.
-Hieronder ziet u een soort machine dat geïnspireerd is op een 'playdo' machine. Ingrediënten kunnen ingebracht worden in het gewenste vakje. Men kan dus de vorm kiezen. Weer worden de ingrediënten dan omhuld met een laagje, om zo een origineel hapje te bekomen. Dit toestel kan eventueel ook op tafel geplaatst worden zodat men samen kan 'spelen', hapjes maken.
Hieronder een opsomming van ideetjes:
-Dit toestel maakt een soort bevroren omhullende laag rond de ingebrachte ingrediënten. Zo bekomt men een hapje dat verschillende smaken bevat. De inhoud kan vloeibaar en of vast zijn. Wanneer het hapje in de mond wordt gebracht smelt het omhulsel weg en bekomt men een verrassend effect.
-Hieronder ziet u een soort machine dat geïnspireerd is op een 'playdo' machine. Ingrediënten kunnen ingebracht worden in het gewenste vakje. Men kan dus de vorm kiezen. Weer worden de ingrediënten dan omhuld met een laagje, om zo een origineel hapje te bekomen. Dit toestel kan eventueel ook op tafel geplaatst worden zodat men samen kan 'spelen', hapjes maken.
-Het toestel is in staat om rolletjes te maken. De ingrediënten worden elk in een afzonderlijk compartiment ingebracht (cilinders). Daarna kan men de cilinder naar beneden drukken en word het geheel omhult met een soort gelatine. Men bekomt zo een mooi rolletje met verschillende smaken.
-Dit concept wordt gebruikt aan tafel om samen te koken. Het bestaat uit een bakplaat en grill waarop verschillende producten gegaard kunnen worden. Elk persoon heeft hierbij ook een unit waarin het dan de gewenste producten kan stoppen. Deze unit omhuld het geheel waarop men een verrassend hapje bekomt. Men kan dus samen experimenteren met smaakcombinaties en moleculair koken.
-Het toestel warmt, verdampt de smaken en aroma's van de ingebrachte ingrediënten, om deze in een ander product in te brengen. Men kan zo bijvoorbeeld smaken van vlees, kruiden etc. in een bovengeplaatst gelletje stoppen. Ook kunnen eventueel aroma's van voedsel in de onderleggertjes gestopt worden die op de tafel liggen.
-Dit concept moet het koken met vloeibare stikstof veiliger en voordeliger maken. Vloeibare stikstof is een vrij gevaarlijk product en is ook niet zo goedkoop. Hierbij wou ik dus een toestel ontwerpen waarbij de vloeibare stikstof minder snel verdampt en dat het proces veiliger maakt zodat mensen het sneller aandurven om met vloeibare stikstof te werken. Het concept houd ook in dat de vloeibare stikstof in standaard tankjes 'verpakt' wordt, die eenvoudig bijgevuld en getransporteerd kunnen worden. Het tankje wordt hierna ingeplugd in het toestel. Het eerste idee was om de vloeibare stikstof te omgeven door een elektrisch aangedreven koelelement, om zo de snelle verdamping wat tegen te gaan. Hierbij kan de vloeibare stikstof nog steeds spatten en brandwonden veroorzaken. Op het onderste schetsje zie je het tweede idee. Hier is boven de vloeibare stikstof een soort isolerende gellaag geplaatst (zoals bij het frigo-concept van Electrolux vorig jaar...). Zo kan de vloeibare stikstof niet meer spatten en verdampt het veel minder snel. Het voedsel wordt dan door de gellaag gedrukt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten